Grundnivå

Temakurser på Kandidatkursen i litteraturvetenskap

Observera att vi inte kan garantera att alla temakurserna ges varje termin.

Den moderna ungdomsromanen

Kursen behandlar den moderna ungdomslitteraturens framväxt och utveckling, från 1950-tal till nutid. Genom analys av svensk och internationell skönlitteratur diskuteras olika föreställningar om ungdom och ungdomskultur som både löfte och hot. Fokus ligger på texternas framställning av tid och rum, samt hur denna vävs samman med en tematik som kretsar runt uppväxt, ålder och generationskonflikter. Under kursen läses bland annat klassiska generationsromaner, samtidsrealistiska Stockholmsskildringar och dystopiska framtidsberättelser. 

Svensk litteratur från mellankrigstiden

Kursens genomgående tankar är: sambandet mellan den svenska litteraturen under 1920- och 1930-talet och den internationella modernismen samt dess historiska sociala, politiska och litterära förutsättningar. Ett mindre antal romaner läses samt ett visst urval dikter. Därtill kommer ett antal utdrag ur olika romaner samt artiklar av författarna själva. Kursens syfte är att öka studenternas kunskap om och förståelse för den svenska mellankrigslitteraturens förhållande till både den litterära modernismen och det svenska samhällets modernisering i stort.

Genusteoretisk litteraturvetenskap

Kursen orienterar i modern genusvetenskaplig teoribildning i litteraturvetenskap. Tyngdpunkten ligger på den litteraturvetenskapliga praktiken – läsningar av skönlitteratur med olika genusteoretiska utgångspunkter – men kursen innehåller också översikter över forskningsfält och teoretiska begreppsdiskussioner samt viktiga skönlitterära verk, som bidragit till feministisk debatt och teori. Såväl traditionell feministisk litteraturteori och läsforskning som queerteori, postkolonial feminism, intersektionalitet, maskulinitetsforskning, gurlesk och pojkforskning behandlas. En central fråga gäller hur moderna teorier ska hanteras i förhållande till historiskt material. En annan handlar om hur olika inriktningar inom det genusvetenskapliga fältet förstår identitet, subjektivitet, sexualitet och vilka implikationer det får för den litteraturvetenskapliga analysen.

Bifogade filer
Bokmärk och dela Tipsa

kontakt

Studentexpedition

Mattias Arreborn
Rum: 260
Tel: 08-674 74 84
E-post: expedition.ike@su.se

Telefontider:

Tisdagar och onsdagar, 13.30-15.30

Besökstiderna vid vår studentexpedition utgår tills vidare. Välkommen att kontakta oss via e-post eller per telefon.

Studievägledning, litteraturvetenskap
Emma Lennström
Rum: 256
Tel: 08-16 35 34
E-post: studievagledare@littvet.su.se

Telefontider:

Tisdagar 10.30-11.30
Torsdagar 13-14

Studierektor, litteraturvetenskap

Per Anders Wiktorsson
Rum: 333
Tel: 08-16 43 70
E-post: per.anders.wiktorsson@littvet.su.se

Studierektor för lärarutbildningen, litteraturvetenskap
Maria Andersson
Rum: 335
Tel: 08-674 71 48
E-post: maria.andersson@littvet.su.se