Sedan 2004 är vissa typer av forskning prövningspliktig enligt Lag om etikprövning av forskning som avser människor (2003:460).

Innan du börjar samla in data bör du alltså undersöka om din forskning behöver etikprövas. Mer information om etikprövning och länken till ett interaktivt frågeformulär finns på Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd. 
Frågeformulär och information om etikprövning

Se även Etikprövningsmyndigheten för blanketter och de olika stegen i ansökningsprocessen. 

 

Betalning av etikprövning

Etikprövningen kostar 5000 kr eller 16 000 kr beroende på om en eller fler än en forskningshuvudaman deltar samt för klinisk läkemedelsprövning. Betalning sker efter att Etikprövningsmyndigheten har tagit emot och bekäftat din ansökan. Vid betalning ska OCR-numret från bekräftelsen anges. .

Det finns två sätt att betala för etikprövningen:

Om det är bråttom så är det enklast och snabbast om du betalar in avgiften själv och lämnar in kostnaden som utlägg till institutionens personalhandläggare. Utlägg behöver lämnas senast kring den 5:e i månaden för att det ska hinnas med att betalas ut med månadslönen. Etikprövningsmyndigheten börjar först handlägga ansökan när betalning har mottagits.

Om det finns gott om tid (minst två veckor) så behöver institutionsekonomen få all nödvändig information till inbetalningen (inklusive OCR-numret) så att vi kan förbereda en blankett för manuell utbetalning. Vi skickar blanketten till fakturacentralen som scannar in den i fakturaportalen, attesterar och utanordnar.  Efter betalning kan vi begära ut ett betalkvitto via ekonomiavdelningen.