Skyddsombuden företräder arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor, dessa kan vara av fysisk, psykisk, social eller organisatorisk karaktär.

De ska verka för en bra arbetsmiljö, bevaka skydd mot ohälsa och olycksfall, delta vid planering av nya eller ändrade lokaler, anordningar, arbetsprocesser, arbetsmetoder samt bevaka att arbetsgivaren uppfyller kraven i Arbetsmiljölagen och i andra rådande föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete inklusive lagarna som berör jämställdhet och likabehandling.

För att skapa en god arbetsmiljö är målet att arbetsgivaren och de anställda samverkar i samband med diskussioner kring en flytt eller en ombyggnad, risk om arbetsbelastning som kan skapa som stress och utbrändhet, förberedelser inför en omorganisation och frågor om ergonomi, belastningsbesvär och belysning och dylik.

HSD:s skyddsombud samverkar med arbetsgivaren och deltar i frågor som berör arbetsmiljön, bl.a. som adjungerad i institutionens Råd för arbetsmiljö och lika villkor (RALV) som varje år framställer en Arbetsmiljöplan vilken sedan fastställs av institutionsstyrelsen. De deltar också i den årliga interna skyddsronden och varje tredje år i en större tillsammans med Tekniska avdelningen.

Vid institutionen finns två skyddsombud som var och en har sitt huvudområde och är suppleanter till varandra. De är:

  • Maria Pemsel, SULF och SACO, som har hand huvudsakligen frågor som berör Stallet och lärarna.
  • Olimpia García Flores, ST, som har hand huvudsakligen frågor som berör P-huset och TA-personalen.

Kontakt

skyddsombud@hsd.su.se, eller, om man föredra det, personligen.
 

SAMIR  (Säkerhet-Arbetsmiljö-Miljö-InRapportering)

I samband med arbetsskador/sjukdom och tillbud ska varje anställd själv anmäla detta i programmet SAMIR som hanteras av SU:s Tekniska avdelningen och/eller Personalavdelningen. Skyddsombud kan hjälpa till och medverka i samband med anmälan så att förebyggande eller avhjälpande åtgärder kommer igång så snart som möjligt.

Prefekten är ansvarig vid institutionen för att åtgärder i förekommande fall vidtas för att förhindra att ytterligare personer drabbas av samma skada eller tillbud.

Rapporteringen i SAMIR programmet är mycket värdefull för Stockholms universitet i arbetet för att förebygga ohälsa. Man ska komma ihåg att utan SAMIR rapporterna förblir SU:s förvaltning utan denna information och kan både din egen och andras hälsa bli lidande.

Läs mer:


Den aktuella arbetsmiljöplan för HSD: Arbetsmiljöplan 2020 (352 Kb)

Miljöplan 2021 för HSD:  HSD:s miljöhandlingsplan 2021 (93 Kb)

HSD:s senaste skyddsrondsprotokoll: Skyddsrondsprotokoll 201014 (64 Kb)  (201014)